top of page
Maatiaispaistikukko
Kukko%20laitumella_edited.jpg

Eettistä ruokaa

Paistikukko on eettisesti hyvä valinta. Kaikista kuoriutuneista tipuista noin puolet on kukkoja. Meillä ylimääräiset kukot asuvat kukkolassa poikamiehinä. Kukot saavat ulkoilla koko kesän syöden ruohoa, lisäksi ne saavat oman tilan viljaa ja GMO-vapaata rehua. Myös turhilta ja stressaavilta kuljetuksilta vältytään kun tiput kuoriutuvat omalla tilalla jossa ne saavat elää ja ne myös teurastetaan kotitilalla. 

Helppo kukkopaisti:

1,5 kg maatiaiskukko
2 porkkanaa
purjoa
sipuli
kokonainen valkosipuli


Anna pakastetun kukon sulaa jääkaapissa kaksi päivää. Leikkaa lisäkkeet reiluiksi kuutioiksi ja irrota ja kuori valkosipulin kynnet ja laita paistopussiin paistin ympärille ja osa sen sisään.


Valele paisti mausteliemellä:
2 rkl soijakastiketta
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus valkopippuria

 

Pitkään hauduttamalla saat parasta. Anna paistin kypsyä paistopussissa tai kannellisessa vuoassa uunissa 140 C asteessa. 1,2Kg noin 2,5 tuntia, 1,4Kg 3 tuntia ja 1,6 Kg 3,5 tuntia. Anna kypsän paistin levätä hetken pöydällä ja nauti.


Ps. liemestä saat herkullisen kastikepohjan. 

DSC_2247.JPG
Kukkopaisti.JPG

Savukukko:

1,5 kg maatiaiskukko

2 dl merisuolaa

6 l vettä

Liuota suola veteen keittämällä. Anna suolaliemen jäähtyä ja kaada kannelliseen muoviämpäriin. Laita jäädytetty kukko liemeen neljäksi päiväksi viileään paikkaan. Kypsennä paistia höyrykattilassa 2 tuntia.

TAI

1,5Kg maatiaiskukko

1 rkl suolaa

1,5L vettä

Keitä paistia 2 tuntia hyvin miedolla lämmöllä suolavedessä lähes kypsäksi.


Savusta sähkösavustimella:

leppähaketta

2 sokerin palaa
 

Savusta kypsää kukkoa puoli tuntia. Anna paistin levätä hetken pöydällä ja nauti.

Maatiaiskukkopaisti

Liha on tummaa ja maukasta. Se on riistaan verrattavissa, lähinnä fasaaniin. Liha on melko vähärasvaista ja mehevimmän ja maukkaimman paistin saa kun ei poista nahkaa ennen kypsennystä. Maatiaisen liha on hyvin erilaista kuin broilerin liha. Se vaatii pitkän haudutuksen matalassa lämmössä tullakseen mureaksi. Mausteita ja suolaa voi käyttää aika reippaastikin sillä lihassa on vahva maku. 

bottom of page