Maatiaiskanojen geenit ovat säilyneet ainakin vuosisadan lähes muuttumattomina, koska niitä ei ole jalostettu niinkuin tehotuotantohybridejä. Siksi maatiaisten munissa on tallella tuoksu ja maku. Niiden koostumus on erinomainen leivonnassa. Monipuolisen ruuan ja ulkoilun takia keltuaisen väri on vahva.

Maatiaiskananmunat ovat herkullisia

Tiesitkö?

Munien parasta ennen- päivä on 28 päivää pakkaamisesta. Munia voi säilyttää huoneenlämmössä parasta ennen-päiväykseen asti, mutta viileämmässä ne voivat säilyä useamman kuukauden. 

DSC_5057.JPG

Maatiaismunat

Maatiais kanojen munat ovat aina eri kokoisia ja värisiä, riippuen munijasta. Yleensä munat ovat S-M kokoisia. Munimista harjoittelevat nuorikot munivat S- kokoakin pienempiä pikkumunia ja yli vuoden ikäiset matamit saattavat putkautella jopa L- kokoisia munia.

Maatiaiskanat.JPG

Ulkoilevat maatiaiskanat

Kanat saavat liikkua vapaasti ja ne pääsevät ulkoilemaan läpi vuoden. Paksussa lumihangessa ne eivät välitä liikkua, mutta pikkupakkanen ei haittaa ulkoilua. Kanat saavat munia pesiin aidolle olkipedille, toisin kuin tehotuotantokanaloissa. Kanalassa olot ovat huomattavasti minimivatimuksia paremmat. Tilaa on runsaasti, monin kerroin enemmän mitä säännöt vaativat. Jokaista neliötä kohden on vain muutama kana. Lattialla on pehkua, jossa voi kuopia ja kylpytynnyrikin löytyy kanojen virkistäytymiseen. Meille on tärkeää, että kanat saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. 

Parven koko on hyvin pieni verrattuna kymmenientuhansien tehotuotanto parviin. Tuotamme tiput itse omalla tilalla ja näin kanan koko elämänkierto tapahtuu samalla kotitilalla ilman stressaavia kuljetuksia. 

 

Meiltä kanat eivät joudu teurastamoon vaan "harjoiteltuaan" vuoden ajan munimista, ne muuttavat harrastajien takapihoille viettämään eläkepäiviään rakastettuina lemmikkeinä.

Maatiaiskananmunat.jpg

Mitä ne syövät?

Kanat syövät oman tilan LUOMU-pelloilla kasvanutta viljaa ja GMO-vapaata ja kalajauhotonta rehua paikalliselta tehtaalta. Monipuolisella ruokalistalla on päivittäin idätettyä viljaa tai tuoretta ruohoa kesäsisin. Virikkeeksi ja herkkuina tarjotaan talvella kuivattua heinää, oman tuotannon jauhomatoja ja syksyisin omenoita. Osallistumme vähemmän jätettä- talkoisiin ja joskus ruokalistalla on kaupan ylijäämä leipää. 

 

Meillä ei käytetä lääkkeitä, antibiootteja, rokotuksia tai hormoneja. Panostamme ennaltaehkäisyyn ja hoidamme kanat mahdollisimman luonnonmukaisesti. Kun olosuhteet ovat hyvät niin kanat pysyvät terveenä eikä niitä tarvitse lääkitä. 

DSC_3829.JPG

MUNAPUOTI AVOINNA

Ma-Pe 9-17
muulloin itsepalvelu

Meillä käy kortti, käteinen ja verkkomaksu.

Munapuoti