top of page

Kanojen hoito

Päivitetty: 10. helmik. 2022

Eli mitä kana tarvitsee?

Tässä kerron perusjutut, mitä kesäkanalan perustaminen vaatii tai niin kuin usein käy, "vain kesäkanoja" hakeneet suunnittelevatkin talvikanalan perustamista syksyn tullen. Kanoja ei raaskitakaan antaa pois vaan niistä tulee perheenjäseniä ja rakkaita lemmikkejä.


Näillä kanojen hoitovinkeillä pääset kanaharrastuksen alkuun sujuvasti. Suosittelen lisäksi lukemaan kirjoja aiheesta esimerkiksi Kirsti Hassisen Omat kanat, omat munat on mukavaa luettavaa kauniine kuvineen. Meillä järjestetään kovin tykättyjä Pienkanalakursseja ja suosittelen kurssia jo ennen kanojen hankkimista tai kanojen hankinnan jälkeen, jolloin usein onkin jo aivan uusia kysymyksiä kanojen pitoon liittyen.Maatiaiskana, suomalainen alkuperäisrotu

Maatiaiskana on loistava valinta kotitarvekanaksi! Se on kylmän ja taudinkestävä ja tulee toimeen melko vähällä. Muilla roduilla saattaa olla eri vaatimukset, joten selvitä tapauskohtaisesti, kanasi hoitovaatimukset.


Ellun kanat ovat aitoja maatiaiskanoja, piikkiönkantaa ja kuuluvat LUKE:n suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan.

Suomalainen maatiaiskana on yleensä kirjava, yksiväriset ovat harvinaisempia yksilöitä. Piikkiönkanta on pääväriltään mustavoittoinen mutta värit vaihtelevat pikimustasta harmaaseen, ruskeaan, keltaiseen ja kermanvalkoisesta jopa puhtaan valkeaan.

Maatiaiskana on melko pitkäikäinen ja se elää noin 6-8 vuotiaaksi ja joskus maatiaiskana yltää jopa 15 vuoden ikään. Munat ovat yleensä keskikokoisia tai pieniä ja vaalean kerman tai beigen värisiä.


Kanoilla on vietit tallella ja joskus kana innostuu hautomaan munia. Maatiaiset osaavat myös lentää muutamia metrejä. Ja varsinkin piikkiöläiset ovat kovin uteliasta ja menevää sorttia ja mikään ei pitele niitä kukon johdolla katsastamasta myös naapurin tontin ( paitsi kauttaaltaan verkotettu tarha). Toisin kuin tehotuotannon kanat, maatiaiset kestävät kylmää kunhan kanala pysyy talvella plussan puolella ja juomavesi ei pääse jäätymään.


Maatiaiset ulkoilevat myös talvella, mutta paksusta lumihangesta ne eivät välitä.


Kanat pitävät kerran vuodessa sulkasadon, jolloin ne uudistavat sulkapeitteensä ja pitävät tauon muninnasta. Vähenevä valon määrä tai stressi vaikka muuttotilanteessa tai tipujen haudonta laukaisee sulkasadon. Jos kanasi näyttää syksyllä kun puimurin läpi menneeltä räyskältä niin se on ihan normaalia ja kuuluu kanojen elämään ja normaaliin vuoden kiertoon. Se on hyvä huomioida, että aina kanat eivät pidä syksyllä sulkasatoa vaan silloin kun se heille itselleen sopii.

Olosuhteet

Maatiaiskana viihtyy parhaiten pienessä 4-20 kanan parvessa kotikanalassa, jossa on pehkulattia, ulkotarha, orret, munintapesät ja ikkunat. Kana on parvilintu ja ne elävät aina vähintään 3 kanan ja 1 kukon parvessa, luonnossa kanaparvet ovat noin 20 kanan parvia. 4-20 kanaa ja 1 kukko on sopiva suhde parvessa.


Kanojen ruokinta

Helpoin tapa ruokkia kanat on antaa kanoille kanatäysrehua. Kanatäysrehu riittää sellaisenaan kanoille, sen lisäksi voit ruokkia kanoille viljaa. Vehnää, ohraa tai kauraa kanoille voi antaa täysrehun lisäksi ja kotiruuan jämiä. Jos käytät kanojen ruokinnassa enemmän viljaa niin valitse silloin muniville kanoille puolitiiviste. Puolitiivistettä annetaan puolet ja viljaa puolet. Lisäksi 10% kalkkia. Jauhemaista kalkkia voit lisätä omien seosten ja rehun joukkoon. Poikaskalkki voi olla tarjolla omassa astiassaan. Kierrätetty margariinirasia seinään niitattuna on yksinkertaisin tapa ja pieni 1Kg ruokinta-automaatti on myös oikein passeli kalkin tarjoiluun kanoille.Haaveiletko kanoista? Omistatko jo muutaman kotkotin?

Osallistu suosituille Pienkanalakursseille webinaarina tai paikan päällä tilalla pienryhmässä. Kursseja pidetään myös tipujen hoidosta, kanojen ruokinnasta ja siitä välttämättömästä pahasta eli kukkojen teurastuksesta. Toimi vastuullisen kasvattajan tavoin ja opiskele lisää harrastuksesta.


Kokemuksia kurssista:


"Emäntä oli iloinen ja kertoi asiasta selvästi kokemuksella. Hyviä neuvoja ja vinkkejä tuli."

"Rento ilmapiiri ja keskustelun mahdollisuus. Ei liian jäykkää opiskelua 😊"

"Ihanat kanat ja asiantuntevaa opastusta sekä auttamista. Ei voi kuin tykätä :) "

"Kiitos, kurssi oli kaikin puolin antoisa.Tarpeeksi pieni osallistujamäärä. Tutustuminen itse kanalaan, ja myös lomakkeiden saanti halukkaille!"taiNähdään kursseilla! Toivoo Ellu


13 620 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Tilaa kuulumisia sähköpostiisi täyttämällä alla oleva lomake 

bottom of page