top of page
  • Writer's pictureElina Lindström

Kanojen sulkasato

Päivitetty: 1. helmik. 2023

Sulkasato tuli kanoille syksyn myötä. Se voi iskeä kovinkin raskaasti johonkin kanayksilöön. Yleiskunto ja olemus voi näyttä kovinkin heikolta ja suorastaan surkealta. Olemus on apea ja käytös syrjään vetäytyvää ja vähän kylmäkin voi olla kun sulat on varisseet selästä paistaa pelkkä nahka.


Kanan sulkasato
Sulkasato kanalla

Tässä on hyviä neuvoja sulkasadon selätykseen: Uusien sulkien kasvuaineeksi kana tarvitsee riittävän vahvaa ravintoa. Kun ruoka alkaa maistua niin voisi ajatella tiivistettä täysrehun tilalle hetkeksi tai jotain pientä proteiinilisää ruokintaan. Rypsipuriste tai kalaöljy sisältää paljon rasvaa ja on vahvaa lisäruokaa kanoille ja jo pienikin määrä riittää kanojen päivittäiseen annokseen. Kotimainen rypsi on varsinaista superfoodia ja sen liiallinen annostelu voi aiheuttaa suorastaan tyrmäävän tuoksun muniin. Maksimissaan 10% rehun painosta voi olla rypsiä. Sekoita rypsipuristetta muun rehun tai viljan joukkoon.


Rypsipuristetta kanoille

Kanoille kalkkia

Ihan pelkästään kalkin puute voi aiheuttaa lihasten heikkoutta ja heikentyneitä luita. Kalkintarve munivilla kanoilla korostuu näin syksyllä sulkasadon aikaan. Kesällä on saattanut olla muuta ruokaa niin runsaasti saatavilla, että kalkista on voinut tulla puutos. Raemaisen kalkin tarjoilu omasta astiastaan ja jauhemaisen kalkin sekoittaminen tiivisteen ja puurojen ja vellien joukkoon on todella tärkeää muistaa munivilla kanoilla. Pienin 1 Kg ruoka-automaatti toimii hienosti kalkin tarjoilussa. Aseta melko korkealle, niin, että kanat juuri ylttävät siitä syömään, mutta eivät saa sotkettua kalkkia kuopimalla siihen pehkua. Pieninkin pussi kalkkia riittää vuodeksi tai jopa pariksi pienkanalassa. Kalkkia pitää olla tarjolla kanoille jatkuvasti. Jos munivat kanat eivät saa kalkkia riittävästi ravinnostaan, ne ottavat munimiseen tarvittavan kalkin luistaan ja tulevat vanhemmiten heikkoluisiksi ja katkovat helposti raajojaan.


Kalkkia kanoille

Vitamiineja on varmastikin saatu kesän aikana runsaasti. Kanat on saaneet aurinkoa ja vihreitä tuoreksia marjojen kera on nokittu runsaasti.

Talvea vasten kuuriluontoisesti annettuna ja sulkasatoa helpottamaan voisi kyllä varautua nestemmäisellä vitamiinilisällä. Sekoita nestemäistä vitamiinia pienestä lääkeruiskusta tippa tai pari kanojen juomaveteen viikon kuurina. Varsinkin kun huomaat munan keltuaisen olevan todella vaalea ja sen koostumus on uutenakin helposti rikkoutuva. Heikon munankuoren saa myös vahvistettua vitamiineilla, kalkilla ja merilevällä.


Helpota kanojen sulkasatoa merilevällä

Merilevän lisääminen rehun joukkoon auttaa sulkasatoista kanaa kasvattamaan uusia höyheniä. Merilevän on tutkittu auttavan kanojen ruuansulatusta, parantavan keltuaisen väriä ja tukevan uusien sulkien kasvua. Merilevä on siis oiva apu sulkasatoisen kanan oloa helpottamaan.

Valon määrän lisääminen kanalaan lyhentää sulkasadon pituutta ja auttaa kanaa munimaan enemmän. 8-12 tuntia on sopiva valoisa aika päivässä.


Avun kanojen sulkasatoon löydät näistä tuotteista ja tuotteet löydät meidän verkkokaupasta:

https://kauppa.ellunkanatjamunat.fi/

491 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Tilaa kuulumisia sähköpostiisi täyttämällä alla oleva lomake 

bottom of page