Mitä tehdä kun tiput kuoriutuu? Miten tipuja haudotaan?
Meillä haudotaan tipuja useita satoja vuosittain ja kokemusta on kertynyt monenlaisista hautomakoneista. Kantapään kautta olen oppinut monta asiaa haudonnasta. Toivon, ettei kaikkien muiden tarvitse kokeilla samoja virheitä kanojen haudonnassa. Siksi kerron parhaat vinkkini tipujen kasvatukseen nykyään tipukurssilla. Tässä tärkeitä huomioon otettavia asioita, jotta onnistut. Lisää tietoa haudonnasta saat tipukurssilta.
3 pahinta sudenkuoppaa tipujen hoidossa
Lämpö, oikea ravinto ja puhdas vesi.
Hyvällä lämpölevyllä järjestät vastakuoriutuneille 35 C astetta lämmintä. Normaali huoneenlämpö ei riitä tipuille. Lämmitin kannattaa käynnistää jo päivä tai pari ennen tipujen saapumista, jotta tipulan rakenteet ja pohja olisi lämminnyt tarpeeksi kun tiput kuoriutuvat. Veto ja kylmyys on pahinta, mitä voi käydä tipuille. Kosteat purut on myös kohtalokkaat ja johtaa kokkidioosiin. Lämpölevyjä löytyy kaikenkokosia ja voit valita juuri omaan tarpeeseesi sopivan.
Meillä tiput syövät 6 viikon ikään asti laadukasta ja pienirakeista tipurehua. Tiput kasvavat vahvoiksi ja terveiksi ilman kehityshäiriöitä ja puutoksia oikealla ruokinnalla. Tiput eivät pärjää pelkästään keitetyillä kaurahiutaleilla, puurot ja vellit ei meillä kuulu tipujen eikä vielä nuorikkojenkaan lautaselle, vaan emäntä syököön itse puuronsa. Kasvatusrehuun siirrytään 7 viikon iässä.
Puhdasta vettä on helpoin tarjota pienestä nippa-automaatista. Siinä vesi pysyy takuuvarmasti puhtaana ja tirpat saavat parhaan mahdollisen alun elämälleen. Ulosteella saastunut vesi on yksi yleisimmistä tipujen kuolinsyistä. Avoimessa astiassa veden sotkeentumista ei voi välttää ja astiaa pitää pestä jopa useasti päivässä. Jotta ei tule mahdollisia puutostiloja, tarjotaan tipuille myös monivitamiinia juomaveden joukossa. Milkan monivitamiini on meillä ollut käytössä, koska sen annostelu on kätevää. Pieni tippa laitetaan veden joukkoon ja kaikki saavat annoksen. se on myös käytössä edullista ja hyvin riittoisaa. Pienellä lääkeruiskulla annostelet vitamiinia helpoiten.
Munien haudonta
Valitse haudottavaksi parhaat munat. Jos kukkosi on vanha eli 4 vuotias tai vanhempi, on munien hedelmöittyminen yleensä varsin kehnoa. Jos et voi käyttää omia munia esimerkiksi sukusiitoksen takia niin hanki siitosmunia vastuulliselta kasvattajalta. Älä käytä yli kahta viikkoa vanhempia munia haudontaan, sillä niiden laatu on kärsinyt.
Kanoja hautoessa hautomakoneen lämpötila tulee olla 37,6 C astetta ja ilman suhteellinen kosteus 45-55. Käytä koneessa aina erillistä lämpö- ja kosteusmittaria. Älä koskaan luota sokeasti edes uuden tai kalliin koneen mittariin. Testaa kone ennen varsinaista käyttöä, huomioi, että arvojen tasaantumiseen kuluu aikaa paljonkin aluksi ja aina kun avaat kantta tai lisäät kosteutta.
Läpivalaise munat 7 ja 14 vuorokauden haudonnan jälkeen ja poista koneesta tyhjät ja kesken menneet munat etteivät ne pilaa muita munia.
Tipun kehitys
Vastakuoriutunut tipu on untuvikko. Tipuvaihe kestää 6 viikkoa.
Lämpö pitää olla 35 C asteessa lämpölevyn alla, muualla tipulassa voi olla viileämpi. Laske lämpöä tipujen kehittyessä. Kylmyys ja veto on kohtalokasta tipuille.
Tarjoa tipuille laadukasta poikasrehua ja puhdasta vettä nippapullosta. Keitetty kananmuna ja kaurapuuro ei aivan riitä täyttämään tipun tarpeita ja kehitys vaarantuu. Tipurehu on pienirakeista ja siinä paljon valkuaista. Ulosteella saastunut vesi on yksi tipujen yleisimmistä kuolinsyistä ja siksi puhdas vesi on tärkeää.
Nuorikko 7-24 viikkoa
Tipuvaiheen jälkeen kanoja kutsutaan nuorikoiksi kunnes ne alkavat munimaan. Nuorikot sulkiintuvat ja vaihtavat ulkonäköään. Sulkia pöllyää lattialla ja nuorikot kestävät kylmää paremmin. 15- 20 C astetta on riittävä lämpö nuorikoille. Huomioi, että keväällä on yöpakkasia ja nuorikoita ei voi laittaa eristämättömään ulkokanalaan liian aikaisin.
Tipurehusta siirrytään kasvatusrehuun. Kasvatusrehu on hieman isompi rakeista ja hyvin kevyttä ravintoa, jotta kasvu olisi hidasta ja laadukasta. Liian vahva rehu ja nopea kasvu johtaa helposti kehityshäiriöihin. Kanatäysrehulla voit jopa vaarantaa nuorikoiden terveyden.
Kana
Nuorikko muuttuu kanaksi kun se saavuttaa sukukypsyyden ja alkaa munimaan. Tällöin on tärkeää ruokkia kanat muniville kanoille tarkoitetulla kanatäysrehulla, jossa on tarpeeksi kalkkia. Kalkin puutos johtaa heikkoon luustoon ja on siten vaaraksi kanojen terveydelle. Kalkkia voit tarjota omasta pienestä purkista vielä lisäksi. Kanojen hoidosta opit lisää meidän Pienkanalakursseilla täällä.
Toivon kaikille hyvää kanaonnea tipujen haudonnassa! -Ellu
Comments