• Koolle Oy

Miten otetaan salmonellatesti?

Uuden kanaharrastajan mielessä pyörii kysymys: miten se salmonellatesti oikein otetaan kanoista? Mistä se otetaan? Mihin se sitten lähetetään? Ja mistä saan tarvikkeet? Maksaako se?

No, minäpä kerron kuvien kera. Testin teko on varsin vaivaton ja helppo homma. Parissa viikossa saat vastauksen sähköpostiisi tai kirjeenä. Salmonellan löytyminen suomesta on melko harvinaista ja kun pitää huolta kanalan tautihygieniasta niin välttyy monelta pahalta. Testin tekoon löytyy myös netistä monia valmispaketteja, joissa on tarvikkeet ja ohjeet.

Ensiksi tulee selvittää tarvitaanko salmonellavalvontaa ja kuinka usein. Eviran sivuilla kerrotaan milloin ei tarvita testejä:

"Salmonellavalvonta ei kuitenkaan ole pakollista niissä siipikarjan pitopaikoissa, joissa munia tai lintuja tuotetaan vain omaan käyttöön, eikä niitä siirretä sellaiseen pitopaikkaan, jossa salmonellavalvonta on pakollista."

Eli, jos myyt tai luovutat munia tai eläimiä muualle kuin omaan käyttöön niin testit tulee tehdä. Jos käytät munasi itse ja myyt eläimiä vain sellaisille harrastajille, jotka eivät tarvitse salmonellavalvontaa, ei testejä tarvitse tehdä.

Kuinka usein testi pitää tehdä? Eviran nettisivuilla on ohjeet:

Siipikarjan salmonellavalvonta.

Jos sinulla on kanoja alle 50 niin testi tehdään 1 kerran vuodessa ja kunnaneläinlääkäri tekee sen joka kolmas vuosi. Kun kanoja on yli 50, otetaan näyte 2 kertaa vuodessa ja eläinlääkäri ottaa sen joka toinen vuosi. Pelkkä salmonellatesti maksaa noin 30-70€ riippuen laboratoriosta. Hinnan voi tarkistaa laboratorion nettisivuilta ennen lähettämistä. Postikulut tulevat vielä näytteen lisäksi.

Jos toimit alkutuottajana ja myyt munia ja harjoitat liiketoimintaa niin silloin tulee tehdä myös ilmoitus alkutuotannosta ja liittyä valtakunnalliseen salmonellavalvontaohjelmaan.

Liittyminen maksaa noin 250€ kaikkineen. Liity ohjelmaan ottamalla yhteyttä kunnan valvontaeläinlääkäriin.

Sitten lähdetään kanalaan ottamaan testiä! Jos kanasi asustavat lattiakanalassa niin otetaan tossunäyte. Sido saappaankärkien ympäri steriiliä sidosta (puhdas sideharso ja kumilanka käy hätätapauksessa) ja kävele ympäri kanalaa niin, että saat kattavan otoksen koko alueesta. Taittele sidos suljettavaan muovipussiin.

Salmonellanäytepurkki

Tai jos kanasi asuvat häkissä, niin otetaan ulostenäyte. Nappaa mukaasi pieni muovipurkki ja kerää siihen noin 150g tuoretta ulostetta.

Kanankakkaa lattiakanalassa

Yleensä orsien alta löytyy hyviä kasoja näytteeseen.

Salmonellanäyte, ulostenäyte

Sulje näyte huolellisesti. Olisi hyvä käyttää kahden pakkauksen taktiikkaa, eli muovipurkki muovipussissa tai toisinpäin. Niin, että jos näyte jostain syystä aukeaa, ei se leviä pakkauksesta postissa.

Valmiit salmonellanäytteet

Ulostenäyte ja tossunäyte valmiina lähetettäväksi. Etsi Eviran listalta hyväksytty laboratorio, johon lähetät näytteen:

Hyväksytyt laboratoriot

Tulosta pakettiin lähete mukaan:

Salmonella lähete

Salmonellalähete

Pakkaa näyte ja täytetty lähete pakettiin ja vie postiin.

Ja sitten vain odottelet tuloksia.

Eihän se niin vaikeaa ollutkaan? Eihän?

Jos vieläkin epäröit, niin testin tekoon löytyy myös netistä monia valmispaketteja, joissa on tarvikkeet ja ohjeet. Siipikarjaliiton valmispaketti: täältä. Suomen Kanayhdistys ry:n paketti: täältä.

Tervetuloa Pienkanala-kurssilleni oppimaan lisää! https://ellunkanatjamunat.mycashflow.fi/category/4/kurssit

3 868 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki