top of page
  • Writer's pictureElina Lindström

Miten otetaan salmonellatesti?

Päivitetty: 22. syysk. 2022

Uuden kanaharrastajan mielessä pyörii kysymys: Pitääkö kanoista ottaa salmonellatesti? Miten salmonellatesti otetaan kanoista? Mistä se otetaan? Mihin se sitten lähetetään? Ja mistä saan tarvikkeet? Maksaako se?

No, minäpä kerron kuvien kera. Testin teko on varsin vaivaton ja helppo homma. Salmonellan löytyminen suomesta on melko harvinaista ja kun pitää huolta kanalan tautihygieniasta niin välttyy monelta pahalta. Suomi on niinsanotusti salmonellavapaa maa ja siksi testataan varmuuden vuoksi.

Ensiksi tulee selvittää tarvitaanko salmonellavalvontaa ja kuinka usein. Ruokaviraston sivuilla kerrotaan milloin ei tarvita testejä:

"Salmonellavalvonta ei kuitenkaan ole pakollista niissä siipikarjan pitopaikoissa, joissa munia tai lintuja tuotetaan vain omaan käyttöön, eikä niitä siirretä sellaiseen pitopaikkaan, jossa salmonellavalvonta on pakollista."

Eli, jos luovutat munia tai eläimiä muualle kuin omaan käyttöön niin testit tulee tehdä. Jos käytät munasi itse ja myyt eläimiä vain sellaisille harrastajille, jotka eivät tarvitse salmonellavalvontaa, ei testejä tarvitse tehdä.

Kuinka usein testi pitää tehdä? Ruokaviraston viralliset ohjeet:

Jos sinulla on kanoja alle 50 niin testi tehdään 1 kerran vuodessa ja kunnaneläinlääkäri tekee sen joka kolmas vuosi. Kun kanoja on yli 50, otetaan näyte 2 kertaa vuodessa ja eläinlääkäri ottaa sen joka toinen vuosi. Pelkkä salmonellatesti maksaa noin 40-70€ riippuen laboratoriosta. Hinnan voi tarkistaa laboratorion nettisivuilta ennen lähettämistä. Postikulut tulevat vielä näytteen lisäksi.

Jos toimit alkutuottajana ja myyt munia ja harjoitat liiketoimintaa niin silloin tulee tehdä myös ilmoitus alkutuotannosta ja liittyä valtakunnalliseen salmonellavalvontaohjelmaan.

Liittyminen ohjelmaan maksaa 150€. Lisäksi tulee testin kulut riippuen labrasta.


1. Ota yhteyttä oman kuntasi valvontaeläinlääkäriin. Hän liittää sinut ohjelmaan.

2. Sitten lähdetään kanalaan ottamaan testiä!

Jos kanasi asustavat lattiakanalassa niin otetaan tossunäyte. Jalkaan pohjasta puhtaat saappaat. Sido saappaankärkien ympäri steriiliä sidosta (puhdas sideharso ja kumilanka käy hätätapauksessa) ja kävele ympäri kanalaa niin, että saat kattavan otoksen koko alueesta.

Yleensä orsien alta löytyy hyviä kasoja näytteeseen. Pidä huolta, että tahrit harson alapuolen tuoreeseen kanankakkaan, jotta ulostetta tarttuu kankaaseen.

Miten otetaan salmonellatesti kanoista

3. Taittele sidos muovipussiin, käännä uloste taitoksen sisäpuolelle. Sulje kanojen salmonellanäyte huolellisesti. Olisi hyvä käyttää kahden pakkauksen taktiikkaa, eli kaksi muovipussia tai rasiaa päällekäin. Niin, että jos näyte jostain syystä aukeaa tai rikkoontuu matkalla, ei se leviä pakkauksesta kuljetuksessa.

Salmonellanäyte kanoilta

4. Täytä lähete laboratorion verkkopalvelussa tai tulosta pakettiin Ruokaviraston lähete mukaan:

Salmonellatutkimuslähete

Tossunäyte valmiina lähetettäväksi. Etsi Ruokaviraston listalta hyväksytty laboratorio, johon lähetät näytteen:

Siipikarjan salmonellavalvonta

5. Pakkaa näyte ja täytetty lähete pakettiin ja vie postiin.Ja sitten vain odottelet tuloksia. Parissa viikossa saat vastauksen sähköpostiisi tai kirjeenä.

Eihän se niin vaikeaa ollutkaan? Eihän?

Jos vieläkin epäröit, niin testin tekoon löytyy myös netistä monia valmispaketteja, joissa on tarvikkeet ja ohjeet. Siipikarjaliiton valmispaketti: täältä.

Onko kysyttävää? Tervetuloa Pienkanalakurssilleni oppimaan lisää!

Ellun Pienkanalakurssit

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Tilaa kuulumisia sähköpostiisi täyttämällä alla oleva lomake 

bottom of page